perjantai 6. syyskuuta 2019

Tasamaan talo rinteeseen?

Eräs tapa rakentaa rinteeseen. Kuva täältä


Kuten edellisessä blogissa kerroin, olin ehtinyt suunnitella meille tilaratkaisuiltaan juuri sopivan 1-kerroksisen talon pohjan ennenkuin meillä edes oli tonttia, mutta tämä sitten unohdettiin kun tuli hommattua tontti jossa ei juuri tasaista kohtaa missään ole. Kuitenkin tämä oli pakko ottaa uudelleen mietintään, sillä tässä talossa olisi selvästi vähemmän nettoneliöitä kuin tuossa 2-kerroksisessa talossa olisi ollut: tämä talo olisi jopa 50 neliötä pienempi ja silti meille riittävän kokoinen. Laskennallisestihan yksi neliö maksaa (teetettynä) noin 2000€/m2, joten teoriassa talon pienentäminen 50 neliöllä pudottaisi kustannuksiakin jopa sadalla tuhannella eurolla! Tietenkään aivan näin yksinkertaista asia ei ole, mutta selvästi edullisempaa tämä pienempi talo olisi kuitenkin tehdä.

Mutta mutta. Tasamaan talon sijoittaminen rinteeseen, onnistuuko? Tai näyttääkö hölmöltä? Tonttimme kun ei ole mikään kovinkaan loivarinteinen, vaan laskee 40 metrin matkalla jopa 13 metriä! Talon pohja olisi noin 10x16 metriä (talo sijoittuisi poikittain rinteeseen) ja rinne laskisi talon kohdalla jopa 2-3 metriä. Mietimme, että kyllähän isojakin maansiirtoja tehdään joten ei kai se ainakaan teknisesti mahdotonta olisi? Mutta tulisiko suuria kustannuksia, ainakin tästä kovasti erinäisillä foorumeilla pelotellaan, ja siksi asiaan piti saada ammattilaisen, tai ammattilaisten mielipide.

Meillä oli lyhyt loma kesäkuun alkupuolella ja päätettiin sopia tapaamisia useammankin maansiirtourakoitsijan kanssa, ja rakennesuunnittelijoillekin lähetin useammallekin kysymyksiä/tarjouspyynnön jossa selitin hieman mitä oltaisiin tekemässä ja minkälaisia vaihtoehtoja itse olisin nähnyt perustamiseen liittyen, alla ote postista jonka lähetin:

1. Tasataan ja tiivistetään rinne talon kohdalta (viereen autotalli/autokatos) ja tehdään maanvarainen laatta. Alapuolelle joutunee tekemään tukimuurin.

2. Tehdään alarinteen puolelle talon alle harkkokellari, johon olisi kulku vain ulkoa. Kellarin seinät toimisivat kai samalla tukimuurina, eikä tarvitsisi täyttää kyseistä tilaa.

3. Perustetaan talo paaluille ja valetaan laatta paalujen päälle muotittamalla.

4. Perustetaan talo paaluille ja ontelolaatoille.

Lisäksi tarve on pihavarastolle/puuvajalle joten vaihtoehdot 2-4 voisi auttaa siinä.

Mutta emme osaa arvioida, mikä perustustapa olisi meille kustannustehokkain ja järkevin, mutta tämän voisi rakennesuunnittelija osata kertoa.

Tietenkään kukaan rakennesuunnittelija ei pysty tekemään tarjousta tai sanomaan sen enempää näkemättä tonttia, mutta ajattelinkin että saan tuon postini jälkeen lisäkysymyksiä / tapaamisehdotuksia. Kuitenkin neljästä rakennesuunnittelijasta kaksi ei vastannut mitään, yksi ilmoitti että ei ehkä ehdi suunnittelua tekemään, ja vain yhden kanssa sovittiin treffit.

Lisäksi olin lähettänyt usemmalle maansiirtourakoitsijalle sähköpostia jossa myös kerroin hankkeesta, ja lähetin liudan kysymyksiä:

1. Pystyisittekö / olisitteko halukkaita tekemään projektin vaatimat maansiirtotyöt? Aikataulu on vielä epävarma, mutta aikaisintaan loppuvuodesta, todennäköisesti vasta ensi vuonna.

2. Pystyttekö tarjoamaan (kohteeseen tutustuttuanne) urakkahintaa? Entä tuntiveloituksella, paljonko on tuntiveloitus?

3. Onnistuuko teiltä tarvittaessa myös louhinta? Louhe voidaan varmasti hyödyntää pengerten teossa eli sitä ei tarvitse kuljettaa pois.

4. Osaatteko sanoa, mikä perustustapa olisi kustannustehokkain? A) Maanvarainen laatta (rinne tasoitettu ja tuettu) B) paalujen varassa oleva laatta vai C) osakellari ? 

Olin myös liittänyt postiin karttapiirroksen josta käy ilmi korkeuskäyrät sekä alla olevan Paintilla nopeasti väsätyn kuvan :)

"Hieno" sivuprofiili :) Punaiset viivat kuvaavat muuttunutta rinnelinjaa :)


Tuo kuvastaa siis rinnettä sivulta katsottuna ja mitä sille pitäisi tehdä: kaksi tasannetta josta ylempään sijoitetaan talo ja alempi tehdään lähinnä siksi että tonttia pystyy paremmin hyödyntämään oleskeluun. Maaurakoitsijat vastasivat hieman huonosti sähköposteihin mutta koska en ajatellut tehdä pitkää reissua vain yhden rakennesuunnittelijan tapaamiseksi, soittelin maaurakoitsijat puhelimella vielä läpi ja loppujen lopuksi sain sovittua tapaamisen neljän maaurakoitsijan kanssa. Lisäksi yksi urakoitsija sanoi ettei tuolloin ehdi paikalle mutta menee omatoimisesti tutustumaan tontille parin viikon päästä.

Nyt oli siis sovittuna viisi tapaamista kahden päivän aikana! Tosin tapaamisia toteutui vain neljä, kun yksi maaurakoitsija veti herneen nenään kun soitti ja ilmoitti reilua tuntia ennen sovittua aikaa että olisi yhtäkkiä halunnutkin tulla paikalle samantien ja minulle tämä ei käynyt (koska toinen urakoitsija oli samaan aikaan paikalla)... Ei sitten tullut ollenkaan enää. No, ehkä parempi niin :) Niin ja tapaamamme rakennesuunnittelija lupasi lähettää minulle tarjouksen, mutta sitä ei ole vieläkään kuulunut, näin kolmenkaan kuukauden jälkeen...

Kaikki paikalle saapuneet maaurakoitsijat puolestaan totesivat ymmärrettävästi etteivät osaa sanoa mitään tarkempaa hinta-arviota ennenkuin pintamaa kaivetaan pois, kun ei yhtään tiedä mitä siellä alla on. Kallioa todennäköisesti, mutta millä syvyydellä missäkin kohtaa? Tässä onkin hieman hankala tilanne, sillä pintamaata ei rakennusvalvonnan mukaan saa kaapia tai puita kaataa, ennenkuin rakennuslupa on vireillä. Ja rakennuslupaanhan tarvitaan perustamissuunnitelmat, asemapiirrokset yms mutta nämä taas olisi järkevää tehdä vasta sitten kun pintamaa on poistettu jotta nähdään mitä niiden kaikkien mustikanvarpujen alta löytyy, ja minne tarkalleen talo on järkevä perustaa. Voihan käydä niin että kallion vuoksi talon paikkaa kannattaa siirtää vaikkapa kahdella metrillä johonkin suuntaan jotta säästetään kustannuksissa. Mutta rakennusmääräysten vuoksi joutuu ainakin alustavat suunnitelmat tekemään arvaamalla, ja mahdollisesti sitten muutokset myöhemmin kun pintamaa on poistettu - ja maksaa sitten jotain taas lisää...

Joka tapauksessa hyötyä näistä maaurakoitsijoiden tapaamisista oli. Sain selville näiden tuntihinnat ja sen, paljonko noin suurinpiirtein kaikki maatyöt perustuksiin asti tulisi mahdollisesti kustantamaan. Eroja toki oli, ja hintahaarukkakin melko laaja, mutta sain sentään jonkinlaisen varmuuden (kun kolme eri urakoitsijaa sanoivat samansuuntaisia hintoja) että paljonko tämä tulisi maksamaan. Paljon, mutta olin varautunut siihen että voisi tulla vieläkin kalliimmaksi. Samansuuntaista kertoi myös tämä yksi urakoitsija parin viikon päästä kun oli mennyt itsenäisesti tutkimaan tonttia.

Harmittavasti urakoitsijat eivät oikein halunneet ottaa kantaa siihen, mikä perustustapa olisi ollut järkevin, totesivat vain että "kaikki onnistuu, kyse on vain siitä paljonko se maksaa". No tämänhän jo tiesinkin... :) Kuitenkin olivat vähän sitä mieltä ettei esim. arkkitehdin mainitsemat kalliit tukimuurit olleet välttämättä ollenkaan pakollisia, jos/kun maata saadaan pengerrettyä louhekivien avulla muutenkin, ja muutenkin kaavailemani asiat pihalle onnistuisivat ilman suurempia ongelmia. Ja mikä tärkeintä, 1-kerroksinen talo oli ihan mahdollista rakentaa rinnetontillemme. Tämä oli hyvä uutinen!

Mutta suurin hyöty näistä keskusteluista oli se, että saimme niiden avulla tehtyä päätöksen siitä, miten tämä 1-kerroksinen talo perustettaisiin: tehdään osakellari alarinteen puolelle, mutta jonne kulku on vain ulkoa. Päälle todnäk ontelolaatat ja siihen päälle sitten itse talo. Toki osakellarista tulee lisäkuluja, mutta tämä tila voi jäädä vaikka kokonaisuudessaan harkkopinnalle, ja sen voi sitten viimeistellä joskus myöhemmin.

Nyt meillä oli sitten selvät sävelet: 1-kerroksinen talo ja alle noin kolmanneksen talon lattiapinta-alasta oleva kellari. Tästä päästiin taas eteenpäin! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat tervetulleita! :)